Božić u Rumunjskoj

Božić, ili Craciun u Rumunjskoj, kao iu gotovo svim drugim zemljama, slavi se 25. prosinca. Ova sezona je vrlo posebna za Rumunja, jer se njime najavljuje klastera festivalima. Mjesec duge Božić proslave početi od 6. prosinca, na Dan Svetog Nikole, nakon čega slijedi Ignat Dana 20. prosinca, Badnjak na 24. prosinca, Božić 25. prosinca, Nova Godina doček na 31. prosinca, Saint Basils Dan na 1. siječnja, Boboteaza (Sveta tri kralja Dan) na 6. siječnja i Santion (Saint John dan) na 7. siječnja. Dakle, očito je da su pripreme za ovaj festival sezone može biti vrlo buran. Ne samo to, Rumunjski Božićni običaji su puno drugačiji od onih u drugim zemljama. Budući da je vjerski i ponosni na svoje drevne tradicije, Rumunji i dalje su uspjeli zadržati svoje poganske rituale i legende živ. Ako ste znatiželjan to znati o rumunjskim božićnih blagdana, nastavite čitati istražiti kako Rumunji slave Božić.

Božićni običaji i običaji u Rumunjskoj

Djed Krechun I Sveti Nikola
Koncept Djeda Mraza je malo drugačija u Rumunjskoj. Sveti Nikola i Djed Mraz su drugačije u rumunjskom tradicijom. Sveti Nikola čini njegov posjet na 6. prosinca, dok je djed Krechun, rumunjska verzija Djeda Mraza, donosi božićne darove i božićno drvce na 25. prosinca. Prema rumunjskom vjerovanju, stabilna kojoj se rodio Krist, pripada Djed Krechun.

Pjesama
Rumunjski Božić sezona je obilježena melodioznim pjesama koje su pjevali djece, pogotovo na prvi dan Božića. Djeca drže papirnate zvijezde slikano sa biblijskim scenama i vođa Carol Grupa drži lijepo ukrašen drveni zvijezdu zvanu Steaua. Carolers dobiti mnoge darove iz svake kuće, u zamjenu za njihovu izvedbu. Ti darovi mogu biti jabuke, orasi, tradicionalni kolači ili čak novac. Praksa pjevanje pjesama je poznat kao Colinide. Steaua, TreiPastori i Mos Craciun su neke od najpopularnijih rumunjskih božićnih pjesama.

Ignacije
Ignacije se izvodi pet dana prije Božića, odnosno 20. prosinca, u čast svetog Ignacija. Ova prigoda je obilježena žrtvujući svinju koja se obavlja u svakom kućanstvu Rumunjske. Zanimljivo je da su svinje izabran za žrtvu su dobro hranjene, često vaganje u prosjeku od 300 funti. Žrtva se obično radi u dvorištu kuće po rezanje svinje grlo s oštrim nožem. Nakon matriarch ispunjava svinjsku njušku s slamke i singes, patrijarh čini simbol križa na životinji glavu. Blažene meso onda se kuha a svinjska sprovod blagdan je služio za članove obitelji i prijatelje.

Ajunul Craciunului Slavlja
Pojam Ajunul Craciunuli podrazumijeva Badnjak. Slavlje Badnjak počinje s ukras božićnih drvaca. Nakon toga slijedi ritual razmjene darova. Mos Craciun ili Djed Krechun, rumunjski Djed Mraz, donosi božićne darove za djecu. Za razliku od drugih zemalja, djeca ne ostavljaju nikakve Karamele ili kolačiće za svog Djeda Mraza. Čvor u obliku kruh, slatkiši, voće, orašasti plodovi i kolači su neke od najčešćih božićnih darova.

Božićna večera
Rumunjski Božićna večera ili Craciun je multi-tečaj obrok. Lip smacking recepti uključujući različite vrste kobasica, šljiva vino, kiseli krastavci i Sarmale (kiseli kupus punjen govedine i svinjetine, timijan, riže i začina) su neke od tradicionalnih jela poslužuju. Razraditi večera završava Cozonaci, torta ispunjena s grožđicama i orasima.

Rumunjski Božić proslave slijediti drugu tradiciju koja ima više sličnosti sa starim svijetom. Dok Božić diljem svijeta je slavio u modernom avatara, Rumunji i dalje drže svoju tradiciju i rituale draga njihovim srcima.

Obitelj Božić Poems
Božić u Švedskoj
Božić u Irskoj
Božić u Francuskoj
Dekoracije Božićna drvca s pticama i perle
Božićna priča
Božić u Skandinaviji
Funny Božić Pjesme
Najbolji božićni Izreke
Christian Božić Pjesme
Nightmare Before Christmas

Leave a Reply